Passa al contingut principal

Lliurament dels Premis de Literatura Breu "Vila de Mislata" 2017


Mislata guardona als nous guanyadors dels seus "Premis de Literatura Breu"

17 de novembre 2017

Els guardonats d'enguany van llegir fragments de les seues obres en una cerimònia que va incloure la representació teatral de "Miguel Hernández, después del odio"
Mislata ja coneix els noms i els rostres dels guanyadors dels seus Premis de Literatura Breu de 2017. El teatre del Centre Cultural de Mislata va ser l'escenari ahir de la cerimònia de lliurament dels guardons, un acte que a més va comptar amb la representació de "Miguel Hernández, después del odio", una viatge a través de la vida i l'obra del poeta d'Oriola, interpretada per la companyia CRIT.

Els tres actors de CRIT van ser els encarregats també de conduir la cerimònia i presentar les obres triades pel jurat d'enguany en les cinc categories, d'entre un total de 345 obres presentades. L'acte va estar presidit per l'alcalde, Carlos Fernández Bielsa, i la regidora de Cultura, Pepi Luján.

Durant la seua intervenció, Bielsa va defensar el compromís de l'Ajuntament amb la promoció de la cultura, va destacar el paper de la creació literària en la formació humanística dels ciutadans i es va mostrar orgullós d'haver recuperat en 2014 este certamen "que inexplicablement va desaparèixer durant uns anys, en una etapa del passat en la qual es pensava en la cultura com alguna cosa prescindible, i que este govern ha reprès amb energia". Per la seua banda, Pepi Luján va repassar totes les polítiques d'educació i foment de la lectura que s'impulsen a Mislata i va assegurar que estos Premis són "la culminació de tot este cicle formatiu".

Enguany el premi en Narrativa en castellà va ser per a Salvar al soldado Peris, de Susana Gisbert, que a més d'escriptora és fiscal especialitzada en violència de gènere i portaveu de la Fiscalia Provincial de València. Amb el seu treball centrat en la sempre controvertida "memòria històrica", Gisbert va assegurar ahir sentir-se molt contenta perquè "quan una persona gaudix escrivint i a més fa gaudir als altres, fins al punt que et concedisquen un premi, la satisfacció és doble".

El premi de Narrativa en valencià va ser enguany Natxo Fuentes, per la Platja de Pau Pi, una obra basada en un fet real que li va ocórrer al propi autor fa molts anys en una platja de València. Fuentes és guionista i, com va declarar ahir, en un primer moment "vaig voler fer un guió i em va eixir un relat de narrativa que vaig decidir presentar-ho a estos premis Vila de Mislata".

El certamen inclou també dos categories de poesia. La de valencià la va guanyar ahir Josep Micó, per Creuar l'instant, un poemari que explica exactament açò: "són poemes que retraten moments en el qual algú fa una cosa que canvia per complet el moment anterior", va explicar ahir el seu autor. En la modalitat de castellà, la guanyadora va ser Carolina Otero per La pena y el blister, un conjunt de poemes sobre la migranya, dolència que patix la seua autora. Carolina, fidel seguidora dels Premis de Mislata, va explicar ahir que el tema que centra els seus poemes "és un mal que em perseguix des de fa anys, un tema fosc que ha anat forjant la meua personalitat".

L'últim dels premis que es van lliurar ahir a la vesprada en el Centre Cultural va ser per a la periodista Magda Ruiz Brox, guanyadora del premi local per Rumb al solstici d'estiu, una "autoficció sobre l'última nit del meu pare", segons va explicar ahir ella mateixa. Ambientat en els carrers de Mislata, l'obra de Magda R. Brox tracta de "indagar sobre la pèrdua, un sentiment universal, des de la serenitat i la distància que dóna l'escriptura". A més, en paraules de la seua autora, esta obra de narrativa en valencià és "un relat d'amor a totes les persones que poden dotar de bellesa un comiat". 
Els cinc guanyadors obtenen un premi en metàl·lic i l'edició de 500 exemplars de les seues obres, en una col·lecció que també es va presentar ahir en l'acte de lliurament dels guardons.

Comentaris